Hurtigruten Med Kong Harald

onsdag den 20. april 2011


Silla og "Farmand" nyder tilværelsen


           
RIGTIG GOD PÅSKE TIL ALLE LÆSER


Elisabeth ♥

mandag den 18. april 2011

Jeg kalder den KÆRMINDE _ SØSTER jeg ved ikke om det er
rigtigt ! men den har små lilla blomster, jeg syntes den er  vældig  flot
bagerst stå lidt af nogle gule smør blomster..og  så er der et par stk.
Skovmærke  med hvide blomster.
Jeg har fundet lidt beskrivelse  omkring Skovmærke

Skovmærke
(Bukkar, Mysike)
Galium odoratum (Asperula odorata)

SkovmærkeSkovmærke er en lille ca. 25 cm. høj tæppedannende urt med kransstillede blade og en mængde små hvide blomster. Den blomstrer i maj-juni, og hele planten dufter ved tørring som nyslået hø på grund af et stof der hedder kumarin. Det er samme stof der er i f.eks. vaniliegræs, sweetgrass og stenkløver.
Planten vokser i hele Europa's skov på god muldjord og i nogen skygge.
Den egner sig som bunddække mellem buske, træer og høje stauder, endvidere kommer løgvækster også fint op igennem den. Hvis den får vand nok og lidt skygge, kan den dyrkes i krukker ude eller inde.
Kulinarisk bliver den brugt til at lave Majvin af. Det gøres nemmest ved at putte en kvist i et glas hvidvin, eller at følge en af de mange gamle opskrifter der findes med flere ingredienser. Denne majvin drikkes traditionelt i Tyskland og Frankrig omkring 1. maj som forårskur. Desuden i the og urtesnaps, og som smagsgiver til diverse frugtretter og isdesserter. Det er altid små mængder man bruger, da store doser kumarin er giftig.

Af roden udvindes rød farve, af de grønne dele grågrønne farver. Planten bruges i duftende kranse, parfume og i potpourri som fiksativ. Duften er meget holdbar. Tørret plante bliver brugt som mølmiddel mellem tøj, og førhen som strøplante på gulve. Den er foderplante for flere slags sommerfuglelarver.
Medicinsk anvendes den som vanddrivende, krampeløsende, betændelseshæmmende, blodfortyndende, mod lette mavesmerter, leverbetændelse, som alment tonikum, og er mildt beroligende.
Den tørrede plante bliver giftig hvis den udsættes for fugt under opbevaringen. Max dosis i følge drogelisten 1/2 g. plante om dagen. Bruges ikke sammen med kredsløbsmedicin og ved graviditet.

Den foretrækker en løs god fugtig muldjord i halv-helskygge. Den kan godt dyrkes i fuld sol eller en mere tør jord, men i så fald bliver bladene kedelig gule om sommeren.
Den formeres let ved deling af de underjordiske udløbere. Frøformering bruges sjældent, men kan lade sig gøre, ved at så de friske frø straks når de er modne. I haven sår den også sig selv, hvis den kan lide jorden m.m.

Skovmærke hører til planeten Mars. I magien bruges den til renselse og fornyelse, og som beskyttelse mod negativitet. Den tiltrækker alfer.

Min blogliste

  • - Endelig færdig :) *den har godt nok været lang tid undervejs selvom det har været på pinde 8 ….meeeeen det er jo fordi jeg har flere projekter i gang på en...
    1 måned siden
  • German Angst (2015) - Play Full German Angst in HD FormatNow you can download full German Angst in top quality with duration 111 Min and has been launched in 2015-01-24 with MP...
    3 år siden
  • Vandaag is roze... - De Voorjaarsvakantie in het Noorden is helaas alweer bijna voorbij...maar daarmee is voor mij ook de winter verdwenen. Op naar het Voorjaar...heerlijk ik ...
    5 år siden

ONLINE